If I had a boat…

Van hele kleine tot hele grote schepen zonder masten zijn voorbij gevaren tijdens Sail Amsterdam 2015 waarbij de intocht startte in IJmuiden. Al deze bijzondere schepen zijn tijdelijk onderdeel van het IJ geweest, waarbij strenge regelgeving en veel aanwezige politie te water alles in goede banen heeft geleid. Amsterdam is wel wat waterverkeer gewend, maar grote zeilschepen en een marine-fregat zijn toch wel andere koek en zal men niet op de grachten terugvinden. Maar ook buiten Sail Amsterdam om is het een drukte van jewelste op de grachten, vooral tijdens de zomer. Het aantal particuliere sloepjes is groot en die varen tussen alle rondvaartboten en andere commerciële initiatieven door. Maar is er met alle pleziervaartuigen en manoeuvrerende rondvaartboten nog wel ruimte voor nieuwe bijzondere vaartuigen op de Amsterdamse grachten?

Als je met je particuliere bootje door de Amsterdamse grachten wilt varen is dat, na de aanschaf van een vignet, geen probleem. Je hebt geen vergunning nodig, maar moet je wel houden aan de (vaar)regeltjes die Waternet (organisatie die gaat over de Amsterdamse wateren) namens de gemeente stelt. Afmeren mag overal waar geen afmeerverbod geldt. Niemand heeft recht op een gereserveerde plaats aan de kade.

Er zijn ook veel commerciële initiatieven. Van de water(bier)fiets, een amfibus (een bus die in het water doorgaat als boot) en een drijvende caravan, is de Hottug wel het meest bijzondere vaartuig in de publiciteit. Een Hottug is een omgebouwde sleepboot waarmee je in een warm bad met vrienden of collega’s door de grachten van Amsterdam kunt dobberen. In de volksmond ook wel een drijvende badkuip genoemd. Een horecaondernemer met zijn café aan de Amsterdamse grachten heeft in het voorjaar van 2015 het plan opgevat om deze drijvende badkuipen te gaan verhuren aan toeristen. Niet iedereen kon dat initiatief waarderen, vervuiling van de grachten, (geluids)overlast en veiligheid zijn veel gehoorde klachten over weer een nieuw initiatief op de Amsterdamse grachten.

Het verhuren van bootjes is een zakelijk initiatief en dat betekent dat er een vergunning is vereist. Deze vergunning geeft de gemeente niet zomaar; mede door de drukte op het water is er een grote rem op het afgeven van nieuwe zakelijke vergunningen. Een uitzondering hierop maakt de gemeente voor bijzondere gevallen. Daar was volgens de gemeente sprake van bij de drijvende badkuipen. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad dacht hier anders over en maakte bezwaar tegen de verleende vergunning. De drijvende badkuipen zijn volgens de vereniging langzaam, niet wendbaar en liggen diep in het water waardoor de vlotte en veilige doorvaart wordt gehinderd. De rechtbank Amsterdam heeft de vereniging in het gelijk gesteld dus voorlopig zullen we nog geen drijvende badkuipen voorbij zien komen. De horecaondernemer zal zeker niet opgeven. Hij denkt vast: ‘Wie a zegt, moet ook hoy zeggen’. De hottug wordt vast vervolgd. Wie weet wat weer het nieuwste initiatief zal worden.

De Kanaalgraver, september 2015, Jaap Drijftholt.
Meer weten? Neem gerust contact op.