Wie krabt zich achter de oren?

Februari staat voor de deur en het is hartje winter. Onlangs kon men op menig sloot of plas al eens de ijzers onderbinden en er was zelfs al licht sprake van elfstedenkoorts. De ijspret heeft natuurlijk zijn charme, maar de vrieskou levert voor vele Nederlanders ook een grote ergernis op: het krabben van de autoruit. Hoe verleidelijk het afraffelen van dit vervelende klusje ook is, de gevolgen kunnen groot zijn.

Wie kent het niet? Het is ’s ochtends vroeg, u heeft uw warme bed ingeruild voor een warme douche om daarna de ochtendkou in te stappen en te constateren dat de nachtvorst uw autoruiten heeft bedekt met een dikke laag ijs. Omdat uw bed iets te lekker lag of de warme douche iets te fijn was heeft u haast. En met het gladde wegdek en de te betrachten voorzichtigheid van dien, heeft u helemaal geen tijd om uitgebreid uw autoruiten te gaan krabben. Of u heeft er simpelweg geen zin in, al was het maar vanwege die ijzige kou.

Het gebeurt dan ook met grote regelmaat dat het krabben van de autoruit wordt afgeraffeld: niet alle ruiten worden gekrabd (want wat doet zo’n zijruit er nu toe?) of ruiten worden niet volledig ijsvrij gemaakt. Verleidelijk, en misschien zelfs wel begrijpelijk als het is, het niet ijsvrij maken van de autoruiten kan grote gevolgen hebben.

Bekeuring

Het niet in voldoende mate verwijderen van ijsafzetting op de ruiten van een motorrijtuig, levert een bekeuring op van 230 euro. Met ruiten wordt niet alleen de voorruit bedoeld, ook de zijruiten moeten ijsvrij zijn gemaakt. Wie daarnaast ook nalaat om de zijspiegels ijsvrij te maken, moet een tweede bekeuring vrezen van 140 euro. Zo kan slordigheid bij het winterse ochtendritueel u in totaal op 370 euro aan bekeuringen komen te staan.

Overigens wordt nergens gedefinieerd wanneer een ruit voldoende ijsvrij is gemaakt. Uit de wettekst blijkt dat het uitzicht van de bestuurder niet mag worden belemmerd. Of en wanneer uw zicht nog wordt belemmerd door ijsafzetting is discutabel. U doet er daarom verstandig aan om uw ruiten volledig ijsvrij te maken.

Strafrechtelijke vervolging

Dat het afraffelen van het krabben een dure aangelegenheid kan zijn, bleek hierboven al. Maar als u een ongeval veroorzaakt met ijsafzetting op uw autoruiten kunnen de gevolgen veel groter zijn, zo bleek onlangs.

Op een koude januari ochtend in 2016 zag een automobilist in Ede een fietser over het hoofd bij een rotonde. Door de botsing die volgde liep de fietser een hersenschudding en een hoofdwond op. Eenmaal ter plaatse constateerde de politie dat de automobilist zijn autoruiten onvoldoende ijsvrij had gemaakt, waardoor zijn zicht was belemmerd. De automobilist moest voor de rechter verschijnen, die op 13 januari 2017 uitspraak deed.

De rechter oordeelde dat de ijsafzetting op de ruiten van de automobilist in onvoldoende mate was verwijderd waardoor er onvoldoende zicht was op het verkeer. De automobilist werd schuldig bevonden aan het verkeersongeval en veroordeeld tot het betalen van een onvoorwaardelijke geldboete van 600 euro. Tevens werd een rijontzegging van drie maanden opgelegd.

Bovenstaande uitspraak van de rechtbank Gelderland leert ons dat de rechter geen genade kent bij het veroorzaken van een ongeval met slecht gekrabde ruiten. De automobilist in kwestie mag van geluk spreken dat het slachtoffer geen ernstiger letsel heeft opgelopen, maar dat is geen vanzelfsprekendheid.

Mijn advies aan u is dan ook simpel: krab die autoruiten volledig ijsvrij en u zult zich niet achter de oren krabben!

De Kanaalgraver, februari 2017, Jaap Drijftholt.
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.